4 Aralık 2007 Salı

Sünnet geciktirmeye gelmez

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Gülmez, bazı erkek bebeklerin sünnet derisinin ucunun doğuştan dar olduğunu, “Phimozis” adı verilen bu hastalığın bazı sağlık sorunlarına yol açtığını belirtti.

Sünnet derisinin ucunun dar olmasının bebeklerde yüksek oranda görüldüğünü, ancak, anne ve babaların çoğu zaman bu durumu fark edemediğini bildiren Prof. Dr. Gülmez, bu deri idrar çıkışını engellediği için idrarlarını rahat yapamayan bebeklerin huzursuzluk çektiğini vurguladı.

ENFEKSİYON RİSKİNİ ARTIRIYOR
İdrarın Phimozis nedeniyle dışarıya rahat çıkamamasının enfeksiyonriskini artırdığını ifade eden Prof. Dr. İbrahim Gülmez, şu bilgileri verdi:

“Sünnet derisi, dışarıya antibakteriyel özellikte bazı maddeler salgılar. Bu salgıların normalde dışarı çıkması lazım. Ancak, sünnet derisinin ucunun dar olması, bu salgıların dışarı çıkmasını engelliyor. Bu durum da enfeksiyon riskini ortaya çıkarıyor. Ayrıca rahat şekilde dışarı çıkamayan idrar, mesaneye ve böbreğe baskı yapabiliyor. Dışarı çıkması gerekirken tekrar mesaneye dönen idrar, idrar yolu iltihaplanması ve böbrek enfeksiyonlarına yol açabiliyor.”

EN PRATİK ÇÖZÜM
Phimozis sorununun çözümü için genişletme ameliyatları yapılabildiğini, ancak bu ameliyat sonrası sünnet derisinin tekrar daralabildiğini bildiren Prof. Dr. Gülmez, en etkili ve pratik çözümün sünnet olduğuna dikkati çekti. Sünnet derisi ucunun dar olmasının böbrekten mesaneye doğru olan idrar çıkışının tersine dönmesine de neden olabileceğini kaydeden Prof. Dr. Gülmez, şöyle devam etti:

“Genişletme ameliyatlarını, tekrar eskiye dönme olasılığı olduğu için tavsiye etmiyoruz. Bu nedenle en etkili ve pratik çözüm, sünnettir. Doktor teşhisinden sonra sünnet derisinin ucunun dar olduğutespit edilen bebeklerin yukarıda sıraladığımız sağlık sorunlarıyla karşılaşmamaları için sünnet edilmeleri gerekir. Ancak dini inanışlar veya farklı sebeplerle ailelerin çocuklarını küçük yaşta sünnet ettirmek istememeleri durumunda, sünnet derisi, arkası kesilerek de açılabiliyor.”