11 Aralık 2007 Salı

Erkek çocukları daha fazla altını ıslatıyor

Psikolog Bahadır Bilgin, gece altını ıslatan çocukların genellikle kendine güvensiz, dikkatsiz, uyku bozuklukları olan, tedirgin, dışlanma korkusu olan ve mutsuz çocuklar olduğunu ifade etti.

Çocukların altını ıslatmasının önlenmesi ve çocuklarda altını ıslatma olayına bağlı olarak ortaya çıkabilecek olumsuz psikolojik etkenlerin ortadan kaldırılmasında ailelere büyük görev düştüğünü belirten Bahadır Bilgin, şöyle konuştu: “Bu problem bir çok ülkede olduğu gibi, Türkiye’de de sıkça karşılaştığımız bir problem. Araştırmalar, Türkiye’de erkek çocukların kız çocuklarına oranla 2 kat daha fazla altını ıslattığını gösteriyor. Altını ıslatma probleminin, genellikle ilerleyen yaşlarda kendiliğinden ortadan kalkacağı düşünülür, fakat genellikle bu durumun tersiyle karşılaşılır.”
Bilgin, bu sorunun ortadan kaldırılmasında ailelere büyük görev düştüğünü, ailelerin altını ıslatan çocuklara bunu elinde olmadan yapığını anlatması ve özgüven duygusunu yeniden sağlaması gerektiğini vurguladı.

“GÜNDÜZ UYUTULARAK GECE UYKUSU HAFİFLETİLMELİ”
Ailelerin genellikle çocuklarının bu problemiyle 5 yaş civarında ilgilenmeye başladığını, bu yaşların aynı zamanda çocukların da bu durumdan rahatsız olmaya başladığı bir yaş dilimi olduğunu dile getiren Bahadır Bilgin, şöyle devam etti: “Çocukların gündüz uyumasını sağlayarak gece uykusunun hafifletilmesi, ıslatma problemini önlemek açısından önemli. Altını ıslatan çocukların altının bağlanması, onun bu alışkanlığı devam ettirmesini sağlayacaktır. Bu açıdan bu yöntem çok yanlıştır. Baskı yoluyla tuvalet alışkanlığı kazandırmaya çalışmak, çocuklar açısından çok daha olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle çocuklarının altını ıslatma sorunu olduğunu fark eden ailelerin en kısa zamanda çocukları için bir uzmanla görüşmeleri gerekir.”